Nu kör vi!!

Hej, jag tänkte börja med ett recept på vanilj sufflé som inte är så svårt. Jag börjar med det här receptet för att
1. det är kul att göra
2 Det är jätte gott
3. Jag åt precis upp min nybakta vanilj sufflé
Ok här har vi receptet....

2 matskedar smör
3 matskedar mjöl
lite mindre än 2 dl mjöl
0.5 dl socker
3 äggulor
4äggvitor
1 tesked vanilj extract eller två teksdar vanilj puder

Hur gör man då?
Smöra ungefär 6 suffle formar. Det kan vara svårt att få tag på billiga sufflé formar men man kan köpa dem för 20 kronor styck på handelshuset på Tulegatan. det är väldigt billigt gämför med de 180 kronor Duka tar för en form. När man har smörat formen så sätter du på socker. Vänd och vrid på formen så sockret fastnar på alla kanter.

Smält smöret i en stor kastrull och rör ner mjölet. det ser lite degigt ut men det ska vara så. Låt det sitta i en minut. Hälll i mjölken tills smeten tjockner. Det kommer vara klumpar i smeten men det gör inget för dte går bort. Häll i socker och vanilj extrakt och låt svalna lite. Vispa i äggulorna i smeten.

Nu kommer det som låter svårt. Nu ska du vispa äggvitorna. Ta elvispen på högsta nivå. Du ska inte vispa så länge så att det blir som när man gör marränger. Du sk abara vispa så mycket så att värr du lutar skålen från sida till sida så följer hela smeten med som en kaka och behåller ungefär samma form hela tiden. När du har gjort det häller du i vaniljblandningen. Nu gäller det att liksom vika in smetarna i varanadra. Det blir lättast om du använder en slickepott. Helst en som är av gummi och lite böjlig men det går bra ändå.

Nu häller du smeten i formarna. Fyll dem ungefär hela vägen upp. Ställ inde m i en ugn som är 180 grader varm. Låt de stå där i ungefär 25 minuter. De ska få fin färg och liksom ploppat upp ur formen.

Saervering tips:
De kommer vara VÄLDIGT varma när de kommer ur ugnen och de börs äta på direket för de sjunker ner. Det är fint om du ställer formarna på en lten tallrik och pudrar lite florsocker över. Man kan äte dem med glass, sorbe, vipgrädde eller en blandning som är väldigt god som är creme fräsch blandan med en urgröpt vaniljstång.


Lycka till!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0